|
|
Van'ın Erciş ilçesinde 30 yıldır balcılık yapan ve 300 kovan arısı bilinmeyen bir hastalık sonucu kısa sürede telef olan Yaşar Zorlu isimli üretici, şaşkınlık içinde olduğunu söyledi.
İlçede babasından kalan arıcılık meleğini sürdüren Yaşar Zorlu, arıların ölüm sebepleri arasında Amerika ve Avrupa'da görülen 'Yavru Çürüklüğü' hastalığı endişesini taşıdığını belirtti. Kendisine ait 300 kovan arıdan sonbahar mevsiminde verimli bir bal üretimi aldığını, ardından kovanlardaki arıların gün geçtikçe azalmaya başladığını anlatan Zorlu, "2007 Mayıs ayı içersinde Iğdır'da bulunan arı kovanlarımı memleketime getirip ağustos ayında verimli bir bal hasadı yaptım. Ardından, kovanların içersindeki arı mevcudunun üçerli beşerli öldüğünü saptadım. Arılar arasında ansızın yağmalamayı göz önünde tutarak kovanlarımı bu kez 30 kilometre uzaklıkta bir yere kışlattım. Burada da ölümler ardı ardına geldi. En güçlü arı kolonilerinin bile öldüğü hastalık sonucu, kovanlarda birkaç avuç dolusu ölü arı leşi kaldı. Birçok arıyı da kovan içerisinde bulamadım" dedi.
Aklına Amerika ve Avrupa'da görülen 'Yavru Çürüklüğü' hastalığı aklına geldiğini anlatan bal üreticisi Yaşar Zorlu "Numune için tuttuğum 20 kovan arımı balları ile birlikte yetkililerin incelemesi için bekletmekteyim. Benim gibi ayrıca Cahit Sıtkı Zorlu, Şahabettin Boyacı isimli üreticilerin de arıları telef oldu. Konunun uzmanlarca ayrıntılarıyla ivedilikte araştırılmasını talep ediyorum" dedi.
 

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|